Tovább adósodtak a magyar középkorúak, a fiatalok viszont tudatosabbak lettek

40 és 59 év közötti az átlagos adós: a kezelt ügyek 51%-a köthető ehhez a korosztályhoz, ami 2 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest – derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja, az EOS Csoport több százezer, 2018-ban Magyarországon kezelt fedezetlen ügyet vizsgált meg kutatásában. Az eredmények alapján az adósok több mint fele (51%) a középkorú lakosságból kerül ki - 40-59 év -, 29% a 20-39 évesekhez, 20% pedig a 60 év feletti korosztályhoz tartozik. 2017-hez képest az arányok némileg változtak: a középkorú adósok száma 2 százelékpontot, a 60 év felettiek aránya 1 százalékpontot emelkedett, míg a 20-39 év közöttiek aránya jelentősen, mintegy 3 százalékponttal csökkent. Ez arra utalhat, hogy a fiatalabb korosztály egyre nagyobb tudatossággal kezeli pénzügyeit, és igyekszik tartozásait mielőbb törleszteni.

Az egy főre jutó átlagos befizetéseket tekintve a legnagyobb törlesztőösszeg a banki tartozásoknál jelenik meg, itt 27.300 forint egy átlagos befizetés, míg a telekommunikációs tartozások esetében 17.500 forint, a közüzemi tartozások esetében pedig 15.700 forint. Az átlagos befizetések értéke 11%-ot emelkedett a tavalyi évhez képest.

A kutatás kitér a korai kapcsolatfelvétel és a részletfizetési megállapodások következtében megtakarított jogi költségekre is. „Minden fél számára fontos, hogy a tartozás a lehető legrövidebb időn belül megfizetésre kerüljön, mivel az azzal kapcsolatos várható jogi költségek az adóst terhelhetik. Célunk éppen ezért, hogy korai szakaszban sikerüljön minden fél számára elfogadható egyességet kötnünk. A jogi szakaszba került adósságok esetében 2018-ban az egy ügyre jutó átlagos várható jogi költség mintegy 58.078 forintot tett ki” – mondta el a kutatás kapcsán Kraszna Tamás, az EOS Magyarország fedezetlen követeléskezelési osztályának vezetője.

Az EOS Csoport egyike a világ vezető nemzetközi pénzügyi szolgáltatóinak. A vállalat fő tevékenységi köre a követeléskezelés és 51 leányvállalatával, több mint 7000 munkatársával, valamint 20 000 ügyfelével piacának egyik legnagyobb szereplője. Az EOS Csoport mintegy 180 országban van jelen partnerhálózatán keresztül, közvetlenül pedig 21 országban működtet leányvállalatokat. Az ügyfélkör legjelentősebb részét a banki- és biztosítási szektor, a közművek, a telekommunikációs piac szereplői, valamint IT vállalatok teszik ki.