Sikeres 2019/2020-as üzleti évet zárt az EOS Csoport

• Árbevétel növekedés az intenzív kelet-európai üzleti fejlődésnek köszönhetően
  • Ismét jelentős beruházási tevékenység az ingatlanfedezetes- és fedezetlen követelések terén
  • Erőteljes digitalizáció

Hamburg, 2020. július 15. – A hamburgi székhelyű EOS Csoport technológiai alapú kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató hosszútávú stratégiájának követésével a 2019/20 üzleti évben ismételten növelte árbevételét. A vállalatcsoport 4,8 százalékos forgalomnövekedéssel 853,1 millió euró árbevételt könyvelhetett el. A kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció (EBITDA) előtti eredmény 343,4 millió euróra emelkedett.

Regionális erősségek, digitalizáció és jelentős beruházások, mint sikertényezők

Az Otto Csoporthoz tartozó, egyéni pénzügyi szolgáltatásokra specializálódott nemzetközi szolgáltató eredménynövekedése mindenekelőtt a Kelet-Európában elért lényeges, 31,3 százalékos árbevétel növekedésre vezethető vissza. További jelentős sikertényezőknek számítanak az EOS Csoport erőteljes digitalizációs intézkedései, a vállalati kultúra fejlesztése, valamint az ingatlanfedezetes és fedezet nélküli követelésekbe invesztált 651,3 millió eurós befektetés.

„Nagy büszkeséggel tekintek vissza a legutóbbi üzleti évre. Ez volt a legsikeresebb év az EOS Csoport történetében“, - mondja Klaus Engberding, az igazgatótanács elnöke. „Mindenekelőtt hangsúlyozni szeretném a digitalizációban elért jelentős előrehaladást, az IT-alaprendszereinkbe eszközölt 25 millió eurós beruházással, valamint szeretném felhívni a figyelmet a vállalati kultúránk megújulására. A mesterséges intelligencia és a fejlett adatelemzés hozzájárul az iparág innovációjának fellendüléséhez. Ez éppen az olyan bizonytalan időkben, mint a koronavírus-járvány, a vállalkozások számára minden eddiginél fontosabbak a megbízható folyamatok, a magas szintű követeléskezelés és a fenntartható finanszírozás. Mindezt képesek vagyunk ügyfeleinknek nyújtani, így a jövő évben is sikeres üzleti fejlődésre számítunk.“

Fő teljesítménymutatók áttekintése:

2019/20

2018/19

Árbevétel (millió €)

ebből
Németország

Nyugat-Európa
Kelet-Európa
Észak-Amerika

51,0

48,5

EBITDA (millió €)

Számítási okból a táblázatokban kerekítési különbségek léphetnek fel.

További fontos mutatóinkat itt találja: Online üzleti jelentés.

Németország még mindig a legfontosabb EOS-piac

Az EOS csoport legnagyobb forgalmú régiója továbbra is Németország, ami a teljes forgalom 35,6%-át adja. Bár a versenyintenzív német piacon kisebb számú jelentős követeléscsomagot kínáltak, az EOS sok éves tapasztalatának és jó hírnevének köszönhetően döntő fontosságú portfóliókat nyert meg és képes volt vezető pozíciójának megőrzésére. A 236,0 millió eurós beruházás meghaladta az előző évi szintet – mindenekelőtt a fedezetlen követelések területén.

„Németországi sikerünk alapját mindenekelőtt az operatív kiválóságunk és az ügyfélközeli, intenzív értékesítési munka adja. Számtalan digitalizációs kezdeményezésünkkel és kitűnő hírnevünkkel összekapcsolva – az adatvédelem terén is –, tesznek minket megbízható és attraktív partnerré“ - mondja Andreas Kropp, az EOS Csoport németországi piacért felelős ügyvezetője.

A Kelet-Európában elért jelentős árbevétel-növekedés rekordszinthez vezetett

A kelet-európai régióban az EOS örömmel nyugtázza az előző évhez képest 63,6 millió eurós növekedésével elért 266,7 millió eurós forgalmát. Jelentős része volt ebben a követelés-vásárlásokból elért, lényegesen megnövekedett bevételeknek különösen Oroszországban és Lengyelországban. Ugyanakkor Horvátország, Magyarország, Szerbia és Bulgária is említésre méltó árbevétel bővülést ért el. Ehhez csatlakoztak olyan jelentős hajtóerők, mint a „Kollecto +“ inkasszó-szoftver kiépítése és ezzel a követelések feldolgozásának nagyobb hatékonysága. Ezen kívül az EOS Kelet-Európában az elmúlt üzleti évben is jelentős tranzakciókat volt képes realizálni a nemteljesítő hitel (NPL) területén. A legmagasabb NPL-befektetésekre Lengyelországban, Oroszországban és Magyarországon került sor. Bulgária emellett egy 350 millió eurót átfogó NPL-portfólióval az eddigi legnagyobb fedezettel biztosított követelés-vásárlást eszközölte a bolgár piacon.

„Erős helyi szakértelmünk, a késedelmesen fizetők egyenrangú kezelése, és az ügyfelekkel folytatott partneri és gyakran nemzetközi együttműködés kifizetődik“ - magyarázza Marwin Ramcke, az EOS Csoport Kelet-Európáért felelős ügyvezetője. „Ebben az üzleti évben a teljes cégcsoport számára releváns impulzusokat sikerült adnunk a fedezetes- és a fedezet nélküli adósságbehajtás terén. Emellett lényeges befektetéseket eszközöltünk fedezetes követeléscsomagokba Szlovéniában és Szerbiában és most Kelet-Európa összes országában képesek vagyunk mindkét követeléstípus optimális kezelésére“ - mondja Ramcke.

Stabil üzleti fejlődés Nyugat-Európában

Nyugat-Európában Belgiumban, Franciaországban és Ausztriában 5 százalékos árbevétel növekedés történt az előző évhez képest. A regionális EOS-társaságok ezzel tovább erősítették vezető követelés-vásárló pozíciójukat. Mindenekelőtt Franciaország emelkedett ki a tartósan nehéz piaci környezet ellenére, és jóval intenzívebb befektetéseket eszközölt mind az ingatlanfedezetes, mind a fedezetlen portfóliókban. Belgium és Spanyolország is tovább tudták növelni befektetési tevékenységüket. A belga EOS Aremas többek között egy 47.000 követelésből álló, 36 millió euró névértékű csomagot vásárolt meg a bpost banktól.

„Az EOS Csoport Nyugat-Európában nagyon jól pozícionált. A szakértelem és a sok éves, különösen a banki- és a távközlési szektorban szerzett tapasztalatunk alapján preferált stratégiai partner vagyunk ügyfeleink számára“ - magyarázza Dr. Andreas Witzig, az EOS Csoport nyugat-európai és észak-amerikai régiókért felelős ügyvezetője. „Jelentős befektetéseink a Big Data és az Analytics, valamint segítünk az NPL-t érintő problémák megoldásában. A koronavírus-válság ellenére, ami elsősorban Franciaországot és Spanyolországot sújtotta keményen, megbízható stratégiai partner maradunk a vagyonkezelői behajtás és a követelésvásárlás területén.

Növekvő befektetések Észak-Amerikában

2,6 millió eurós bevételnövekményével az észak-amerikai régió öt százalékkal, haladta meg az előző évi szintet. Kifizetődőnek bizonyult az USA-ban mindenekelőtt a stratégiai fókusz a követelés-vásárlás területére, amelybe az EOS összesen 28,8 millió eurót fektetett be, csaknem 4 millióval többet, mint az előző évben. Kanadában a forgalom érezhetően a 2018/19-es üzleti év fölött, és ezzel jelentősen a terven felül alakult.

„Az észak-amerikai piac nem egy egyszerű környezetet az EOS Csoport számára, viszont Kanada annál örvendetesebben fejlődik“ – mondta el Dr. Andreas Witzig, az EOS Csoport nyugat-európai és észak-amerikai régiókért felelős ügyvezetője. „Ott az utóbbi években a vagyonkezelői inkasszó piacvezetőinek egyikévé váltunk és jelentősen túlteljesítettük a 2019/20-as forgalomra és eredményre vonatkozó várakozásokat. Erre kanadai csapatunkkal együtt nagyon büszkék vagyunk. Az USA-ban a követelésvásárlásokba eszközölt intenzívebb befektetések pozitív tendenciákat mutatnak. Ezt a fókuszt kívánjuk a jelenlegi üzleti évben tovább folytatni.”

Az EOS Csoport a vezető technológiai alapú pénzügyi befektetők egyike és a nyitott követelések kezelésének szakértője. A súlypontot a fedezett és fedezetlen követelés-portfóliók felvásárlása képezi. Több mint 40 éves tapasztalatának, valamint 26 országban működő telephelyeinek köszönhetően az EOS világszerte kereken 20.000 ügyfélnek nyújt okos szolgáltatást a követeléskezelés minden területén. A fő célágazatok a bankok, a szolgáltatóvállalatok, az ingatlanszektor, valamint az e-kereskedelem. Az EOS több mint 7.500 munkatársat foglalkoztat és az Otto Csoporthoz tartozik.

További információk az EOS Csoportról: www.eos-solutions.com