Minden második magyar cég igénybe vesz külső segítséget kintlévőségei kezelésére

A magyar vállalatok árbevételének közel egytizede származik a késedelmes fizetések behajtásából.

Budapest – 2020.02.25. – Az EOS Csoport európai fizetési szokásokat vizsgáló tanulmánya szerint jelentős, a cégek árbevételének mintegy 8%-a érkezik a késedelmes kintlévőségek behajtásából. Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja 17 európai országban, 3400 vállalati döntéshozót kérdezett meg kutatásában.

A magyarországi cégek képviselői közül minden második (51%) nyilatkozott úgy, hogy kintlévőségei kezeléséhez külső partner segítségét is igénybe veszi, amibe beletartoznak a professzionális követeléskezelő vállalatok mellett az olyan szolgáltatók is, mint például az ügyvédi irodák. Ez az arány 3 százalékpontos növekedést mutat az elmúlt évhez képest, és európai összehasonlításban viszonylag magasnak számít. Az összes megkérdezett európai vállalat 42%-a működik együtt külső partnerrel, ami 5 százalékpontos emelkedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A gazdaság teljesítményének szemszögéből fontos tényező, hogy a behajtásból származó pénzt a vállalatok legtöbbször saját kintlévőségeik törlesztésére (72%) használják fel, míg 49%-uk a munkahelyek védelmére és munkahelyteremtésre fordítja az összeget. Előbbi jelentős, 18 százalékpontos növekedést mutat az előző évhez képest, amiből az látszik, hogy Magyarországon jellemző forgatókönyv a körbetartozás. A megkérdezett cégek 46%-a említette a terjeszkedést, és 29%-a a K+F tevékenységet, mint a késedelmes bevételekből finanszírozott tevékenységet.

Kraszna Tamás, az EOS Magyarország fedezetlen követeléskezelési osztályának vezetője kiemelte, hogy a követelések megfelelő és szakszerű kezelése számos pozitív hatást gyakorol a gazdaság teljesítménye szempontjából: „A kutatásból szerzett adatok egyértelműen mutatják, hogy nemzetgazdasági szempontból is egyre inkább kulcsfontosságú a késedelmes adósságok behajtása, mivel a vállalatok jelentős arányban gazdaságélénkítő hatású tevékenységeket – mint például munkahelyteremtés és terjeszkedés – finanszíroznak az így befolyó bevételekből” – mondta el a szakértő.

Az EOS 2019-os ‘European Payment Practices’ tanulmányáról

2019 tavaszán, az EOS Csoport 17 európai országban 3.400 pénzügyi szakértőt kérdezett ki az országukban tapasztalt fizetési szokásokról. Ausztriában, Belgiumban, Bulgáriában, Görögországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szlovákiában, Spanyolországban, Horvátországban, Csehországban, Svájcban, Németországban, Szlovéniában és Magyarországon 200, a kintlévőségek kezelési szektoron belül tevékenykedő döntéshozó válaszolt az utóbbi 12 évben tapasztalt, fizetéssel, gazdasági tendenciákkal és a kintlévőségek kezelésével kapcsolatos kérdésekre.

Az EOS Csoport egyike a világ vezető nemzetközi pénzügyi szolgáltatóinak. A vállalat fő tevékenységi köre a követeléskezelés és 60 leányvállalatával, több mint 7500 munkatársával, valamint 20 000 ügyfelével piacának egyik legnagyobb szereplője. Az EOS Csoport mintegy 180 országban van jelen partnerhálózatán keresztül, közvetlenül pedig 26 országban működtet leányvállalatokat. Az ügyfélkör legjelentősebb részét a banki- és biztosítási szektor, a közművek, a telekommunikációs piac szereplői, valamint IT vállalatok teszik ki. Az EOS az OTTO csoport tagja.