Már csak az adósságok 0,6%-át fizetik készpénzben

A befizetések alig több mint fél százaléka érkezik készpénzben, a postai csekkes befizetések aránya pedig 2017-ben 60%-ról 55%-ra mérséklődött. Budapesten, Zala és Csongrád megyében viszont már 50%-nál nagyobb a banki átutalások aránya – derült ki az EOS Csoport kutatásából.

Európa egyik vezető kintlévőség-kezelő vállalatcsoportja, az EOS Csoport több százezer, 2017-ben Magyarországon kezelt fedezetlen ügyet vizsgált meg kutatásában. Az eredmények azt mutatják, hogy Budapesten is csak a befizetések 3%-a történik készpénzben, ez az arány minden más megyében 1% alatt van. Az átutalások aránya 2016-hoz képest tavaly 37%-ról 42%-ra emelkedett országos szinten a postai csekkek rovására (60%-ról 55%-ra csökkent).

A tartozás átvételét követő első befizetések időpontját tekintve a banki követeléseket fizetik ki először, utána a telekommunikációs számlákat, és legkésőbb a közüzemi elmaradást. „Az okostelefonok és az internet már olyan mélyen beágyazódott a különböző társadalmi csoportok mindennapi életébe, hogy sok esetben már fontosabbnak tartják a telekommunikációs szolgáltatásokat, mint az alapvető közüzemi ellátást. Ez főként igaz a 20 és 40 év közötti generációra” – mondta el Agárdi Marianna, az EOS Faktor Zrt. fedezetlen követeléskezelési igazgatója.

Fontos megjegyezni, hogy egy tartozást minél később kezd törleszteni az adós, annál nagyobb terheket kénytelen viselni vele kapcsolatban.

Ha egy 100.000 forintos banki tartozást veszünk példának, amely évente 10% körül késedelmi kamattal gyarapszik, úgy a következő költségekkel kell számolni egy éves késedelem esetén:

+ 10.000,- késedelmi kamat

+ 5.000,- fizetési meghagyás díja

+ 5.000,- ehhez tartozó jogtanácsosi munkadíj

+ 5.000,- végrehajtás díja

+ 4.000,- ehhez tartozó jogtanácsosi munkadíj

+ 16.800,- végrehajtót megillető behajtási jutalék

+ 8.500,- helyszíni eljárás díja

Összesen: 154.300 forint, amely az alapkövetelés több mint másfélszerese.

Közös érdekünk, hogy a tartozásokat minél egyszerűbben, és mindkét fél által elfogadható megoldással rendezzük. A fenti példán is látható, hogy a fennálló jogos követelés esetén a késedelem rendkívül drága tud lenni, ezért javasoljuk a mielőbbi kapcsolatfelvételt a követelés tulajdonosával. Egy kintlévőség-kezelőnek van mozgástere a könnyítések területén – lehetőség van többek között közösen kialakított feltételekkel részletfizetést biztosítani a törlesztések során” – tette hozzá Agárdi Marianna.